Over slapen

Aan mensen met slaapproblemen geef ik individuele therapie. Ik volgde hiervoor de cursus voor SlaapSlim-therapeut. Naast de behandeling, kan ik voor u een aantal maanden een account aanmaken bij slaaplslim.nu, opdat u toegang krijgt tot het eHealth gedeelte. Hierin staan informatie en oefeningen. Hieronder iets uit de folder en de website van slaapslim.nu:

Slapeloosheid, wat is het?

Slapeloosheid betekent dat je te weinig slaapt of dat de kwaliteit van je slaap niet voldoende is.

Kenmerken van slapeloosheid zijn:

  • Moeite met inslapen
  • Regelmatig wakker worden uit de slaap
  • Moeite om ’s nachts weer in te slapen na het wakker worden
  • Vroeg wakker worden en dan niet meer kunnen slapen
  • Niet voldoende uitgerust zijn na de slaap
  • Overmatige slaperigheid en moeheid overdag

Hoe ontstaat het? Oorzaken van slapeloosheid

Oorzakelijke factoren

Lichamelijke klachten kunnen de slaap belemmeren, zoals pijn of plasdrang. Meestal is slapeloosheid echter het gevolg van spanningen. Door aanhoudende drukte overdag verwerk je gebeurtenissen vaak pas in bed. Aanhoudende gedachten ontnemen je de rust die nodig is om te kunnen slapen.

In stand houdende factoren

Als slapeloosheid langer voortduurt, ontstaat een negatieve cirkel. Door oververmoeid overdag, functioneer je minder goed overdag. Je bent sneller geïrriteerd en voelt mogelijk ook verdriet en boosheid. Spanningen lopen hierdoor verder op. De slapeloosheid blijft zo voortduren en je komt in een vicieuze cirkel terecht die je niet meer zelf kunt doorbreken.

Bel me rustig even op voor meer informatie.

Telefoonnummer: 06-55832754